Ana Sayfa Ara

Peugeot’dan engelleri aşan bir otomobil:5008

Peugeot - 5008

Marka testi bölümümüzün bu ay ki misafiri biraz farklı bir araç. Farklı derken aslında bildiğimiz Peugeot 5008 Allure 1.6 e-HDİ ETG6, ancak engelli aparatları kullanılarak engellilerin kullandığı bir araca dönüşmüş.

Şimdi engellilerin daha rahat ve güvenli bir sürüş yaşamasını sağlayan bu aparatlarla donatılmış aracımızı bedensel engeli olan test şoförümüz Abdullah Bey ile birlikte inceleyelim. 

Tasarım

Araçta öncelikle göze çarpan şey büyüklüğü ve genişliğine nazaran estetik bir çizgiye sahip olması.

Mercekli farlar ve farların altında ince bir çizgi halinde bulunan gündüz farı şeklindeki LED sistemi aracın ön kısmına farklı bir hava vermiş. Bu estetik görüntü logonun altında ince bir marka yazısıyla da tamamlanmış.

Aracın geniş ön camı ve panaromik tavanı sayesinde sürücü ve yolcular için 5008 ile seyahat etmek bir hayli keyifli bir hal alıyor.

İç Dizayn

Aracın iç dizaynına baktığımızda aynı estetik dokunuşlar burada da gözümüze çarpıyor. Torpidonun orta kısmında 7 inçlik renkli bir ekran bulunuyor. Bu ekran sayesinde hem aracın müzik sistemini kullanabiliyorsunuz hem de navigasyon, geri görüş kamerasını ve mesafe sensörlerinin gösterge ekranı olarak kullanabiliyorsunuz.
 
Araçta bulunan tek ekran bu değil tabiî ki sürücünün görüş alanında bulunan açılır kapanır bir şeffaf ekran daha bulunuyor. Bu ikinci ekran yani Head-Up Bilgi ekranı hız, hız sabitleyici ve sınırlayıcı bilgilerini ve mesafe uyarı sistemi bilgilerini güvenli bir yolculuk için göz önünde bulunduruyor. 
 
Aracımızın müzik sisteminden de biraz bahsedecek olursak, WIP Sound müzik sistemi ve WIP NAV Plus sistemleri araçta standart olarak sunuluyor. Bu özellik sayesinde keyifli bir yolculuk esnasında 7 inçlik ekranı sayesinde telefonunuzu da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. 
 
Son derece rahat ön koltuklarının yanı sıra 3 parçalı ayrı ayrı yatabilen arka koltukları ve bagajında üçüncü sıra iki tane koltuğu da dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra 5 kişilik oturma durumunda 679 L hacmindeki bagaj üstü kapağı altında yer alan bölümü engelli kullanıcıların tekerlekli sandalyeleri için yeterli bir alana sahip olabileceklerini de gözler önüne seriyor. Ayrıca birden fazla tekerlekli sandalye koyabilmek adına da bu araç içerisinde 2. Sıra koltuklar yatırıldığında bagaj içinde 2506 L bagaj hacmi de elde edilebiliyor.
 
Bu donanımlı aracı engellilerin kullanımı için de içerisine bazı özel yardımcı aparatlar konulmuş Abdullah Beyden birazda bunları dinleyelim .
“ Engelli donanımlı 5008’imizde twist grip (kavra çevir) gaz fren sistemi ve yardımcı kumanda kiti (kısa ve uzun huzmeli farlar, sinyaller, korna ve ön silecek) bulunuyor. Bu sistemin devreye girebilmesi için araçta bulunan bir elektronik buton kullanılmış. Araç yarım kontak durumundayken bu butona basılıyor ve aracı çalıştırıyorsunuz takılan engelli aparatı devreye girmiş oluyor tekrar normale dönmesi için ise aracı stop edip tekrar çalıştırmak yetiyor. Peugeot bu engelli donanımlarını sadece 5008 modeli ile sınırlı tutmamış tabiî ki, tüm binek araç gamındaki otomatik vitesli araçlarda bu sistemi bulmak mümkün. Engel durumunuza göre yardımcı aparatı taktırarak aracınızı güvenli ve keyifli bir şekilde kullanmanız mümkün.
 
Bugüne kadar engellilerin araç kullanılması için yapılan aparatların çoğu dışarıda üstün teknolojiler kullanılarak yapılan aparatlar olmuyordu dolayısıyla da sağlamlık ve güven konusu Peugeot’da olduğu gibi aynı duyguyu vermiyordu kullanıcıya. Peugeot bunu kendi standartlarında aracı size orijinal olarak teslim ediyor. Arapartlar son teknoloji ile üretilmiş oldukça güvenli bir sürüş sağlamanızı sağlıyor. Bu nedenle engelli kişilere gönül rahatlığı ile önerebilirim.”
 

Motor

5008 ile Peugeot'nun e-HDi Stop&Start sistemine sahip dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneği sunuluyor. 6 ileri otomatik şanzımanlı ve ETG6 olarak adlandırılan bu dizel motor 100 km’de 4.2 litre yakıt tüketiyor. Yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi ile keyifli bir sürüş için 5008 tüm beklentilere cevap verebilecek bir araç. 

Konfor / Yol Tutuş

5008'de ön planda tutulan sert olmayan süspansiyon sistemi ve rahat koltukları aracın alımında cezbedici bir unsur olarak öne çıkıyor.

Klima ve geniş iç mekanı sayesinde aracın kullanım rahatlığını anlatırken söylenecek çok bir söz bırakmıyor.

Bu bağlamda engelli aparatlarıyla donatılmış bir 5008 ferah iç hacmi sayesinde engellilerin kullanımı için özgürlüğü yaşayacakları bir araç olarak söylenebilir. Tabi 5008 her türlü engel grubuna hitap edemiyor. Yüksek bir araç olduğu için tekerlekli sandalye kullanan ve iki ayağını da kullanamayan engelliler için araca inip binmek biraz sıkıntı yaratabilir. Bu yüksek yapısı nedeniyle yan rüzgarlardan doğal olarak etkilenen 5008 önemli bir sapma yapmıyor ve yüksek hızda bile şeridi terk etmiyor.

Bu sınıftaki araçlarda artık standart donanım haline gelen ESP özelliği de önden kaymaya müsait 5008’i tekrar şeride sokmak için hemen devreye giriyor. Tüm bu özelliklere rağmen yüksek yapısından dolayı yine de sert virajlara temkinli girmekte fayda var.

Güvenlik

Peugeot tüm araçlarında olduğu gibi bu araçta da güvenliği en üst düzeyde tutmuş. Öyle ki ön, yan ve perde hava yastıkları normalde bu sınıftaki araçlar için standart donanımdır fakat 5008 de 3.sıra koltuklarda da yan perde hava yastıkları mevcut tutulmuş.

Araçta bulunan engelli aparatlarının güvenliği ise daha önce de bahsettiğimiz bir elektronik butonla sağlanmış. Son derece çağdaş ve engellinin kullanımına göre düzenlenmiş bu aparatlarda elektronik buton sayesinde aracın gaz pedalı sistemi devre dışı kalırken engelli aparatında kullanılan gaz sistemi devreye giriyor. Bu da her hangi bir şekilde engellinin kullanımı sırasında aslında işlevsiz olan gaz pedalının takılı kalarak bir kazaya sebebiyet vermesini ortadan kaldırmış oluyor.