Ana Sayfa Ara

İkinci el araç alırken


Ne tür bir araç alacaksınız?

Kullanılmış araç alan kişiler, yapabilecekleri ödemenin miktarını önceden hesaplar ve ona göre seçim yaparlar. Uygun fiyatın yanında emniyet, güvenilirlik, konfor da birinci planda olacaktır.

Aracınızı almadan önce isteklerinizi ve kararlarınızı belirlemeniz, seçiminizi kolaylaştıracaktır.

Otomobili ne amaçla kullanacaksınız?, Kaç yıl süreyle kullanacaksınız? Sigorta, bakım, onarım ve kullanma masrafları da dahil olmak üzere ayıracağınız para ne kadar olacaktır?

Çevrenizde almak istediğiniz otomobili kullanan tanıdıklarınız varsa onların bu araba hakkındaki görüşlerini alın ve şu soruyu sorun :

" Bugün yine tercihiniz bu mu olur?"

Alacağınız araca yapacağınız sigortanın yıllık giderini öğrenin. Ayrıca., her sigorta şirketinin hizmeti farklı olduğu için özelliklerini inceleyin.

Alacağınız aracın fiyatını, Otoalsat'dan yaklaşık olarak öğrenebilirsiniz.

Kullanılmış araba alımından önce yapılacak kontroller :

- Arabanın daha önce hasar görüp görmediğini araştırın. Bunun için boyasını inceleyin, bütün kaportanın içindeki ve dışındaki boyaların aynı olup olmadığını kontrol edin. Yeni bir boya var mı araştırın. Kaportanın üzerinde darbe izlerinin olup olmadığını inceleyin.

- Arabanın kaportasının üzerindeki her hangi bir bölümde pas olup olmadığını araştırın.

- Lastiklerin üzerindeki aşınmayı inceleyin. Bazı bölümlerdeki daha fazla aşınma, ön süspansiyonlardaki bozukluktan da kaynaklanabilir.

- Yedek lastiği de gözden geçirin.

- Kapıların standart açılış ve kapanışlarını inceleyin. Her hangi bir sürtünme olup olmadığını inceleyin. Aksaklıklar önceki bir hasarın uzantısı olabilir.

- Camlar ve farlar üzerindeki çizgi ve çatlakları araştırın. İleride daha büyüyecek hasarlar var mı?

- Arabanın, farlarını, sinyallerini, fren lambalarını, iç aydınlatmayı ve silecekleri deneyerek kontrol edin.

- Arabanın köşelerinden aşağıya bastırın ve hemen bırakın. Eğer araba aşağı yukarı sallanıyorsa, amortisörlerde bir problem var demektir.

- Egzozda siyah bir akıntı varsa, bu size pahalı bir masraf çıkarabilir.

- Beyazımsı renkteki veya beyaz köpüklü motor yağı önemli bir motor probleminin sinyali olabilir.

- Radyatörün içindeki sıvıyı kontrol edin, pas renginde olmamalıdır.

- Kontağı kapatıp vites kutusundaki yağı inceleyin. Koyu renkte ve kokulu olmamalıdır.

- Arabanın altına bakın, motorun bulunduğu yerde her hangi bir akıntı veya leke olmamalıdır.

- Isıtma sistemi, havalandırma ve radyoyu deneyerek kontrol edin.

- İç döşemeyi kontrol edin.

- Kilometre saatini inceleyin. Aşırı yıpranmış koltuklara rağmen, kilometre saati az bir kilometreyi gösteriyorsa, saatle oynanmış demektir.

- Arabanın içinde rutubet kokusu var mı? Kontrol edin.

- Arabayı kullanarak da kontrol edin

- Arabanın motoru kolay ve gürültüsüz çalışmalıdır. Kullanım sırasında motor ısındıktan sonra, sesini dinleyin ve anormal bir ses olup olmadığına bakın.

- Girintili, çıkıntılı bir yolda arabayı deneyin. Bakın farklı bir titreşim, ses veya koku var mı?

- Düz ve emniyetli bir yolda arabayı kullanırken, değişik hız seviyesinde fren yapın ve tekrar hareket edin. Araba kolay bir şekilde süratlenmeli ve titreşimsiz bir şekilde sürüklenmeden ve savrulmadan durmalıdır.

- Frene hızlı basarak, ani duruşlardaki durma gücünü görün.

- Değişik hızlarla dönüş yapmayı deneyin. Aşırı yatma veya tutukluk, amortisörlerde veya ön takımlardaki bozukluktan kaynaklanabilir.

- Ön ve arka lastik izlerinin çakışması gerekir. Eğer arka lastikler ön lastiklerin izinin dışına çıkıyorsa, arabanın kasasında önemli bir problem var demektir.

Kullanılmış araç alımında dikkat edilecek diğer hususlar

- Krediye ihtiyacınız varsa, koşulları önce kendi kaynaklarınızla araştırın. Satıcının size önerdiği koşullarla karşılaştırın. Peşin vereceğiniz kısım ile faiz oranını., aylık ödemeleri ve kefil gibi diğer kredi geri ödeme koşulları ile ilgili bilgileri belirleyerek satın alma görüşmesine gidin. Aylık ödeme hesabı konusunda bu sitenin finansman bölümünden destek alabilirsiniz.

- Arabanın size son maliyetinin ne olacağını belirleyin. Bu maliyetin içine arabanın satış fiyatını, vergi, sigorta ve faizi de ekleyin.

- Görüşüne, tecrübesine güvendiğiniz bir tanıdığınıza almak istediğiniz tür arabayı gösterin ve onun fikrini alın.

- Çok iyi okuyup anlamadan hiçbir belgeyi imzalamayın. İmzalayabileceğiniz belgeler arasında ileride doğabilecek tarzda bir boşluk olmamalıdır. Size söylenen, garanti vs özelliklerin imzalayacağınız dokümanın içinde olup olmadığını araştırın.

- Peşin ödemeniz gereken kaparo veya depozit gibi tutarların, vazgeçmeniz durumundaki koşullarını yazılı bir anlaşma haline getirin.

- Almaya karar verdiğinizde, en son teknik kontrol için güvendiğiniz bir tamirciye arabayı gösterin. Başta vereceğiniz expertiz ücreti sizi problemli araç almaktan koruyabilir.

- Bazı otomobillerin parçaları zor bulunduğundan bunun size uzun vadedeki maliyeti her zaman daha fazla olur. Bu tür giderlere hazır olmalısınız.