Ana Sayfa Ara

Volvo ve çocuklarınızla güvenli seyahat!


20 Haziran 2003, Cuma

Kaza sırasında anne ve doğmamış bebeğinin güvenliğini test edebilmek için dünyanın ilk hamile çarpışma mankenini geliştiren Volvo Otomobil, güvenlik anlayışını henüz anne karnından başlayarak çocukluk da dahil hayatın her evresine taşıyor.

 

Her yıl binlerce çocuk oturdukları koltuklar doğru yerleştirilmediği ya da boy ve kiloya göre yanlış ayarlandığı, daha kötüsü kemerleri hiç bağlanmadığı için kazalardan olumsuz etkileniyor. Volvo bebek ve çocuk koltuklarını kendi modelleri için dizayn eden ve kendi araçlarıyla test eden ender firmalardan biridir. Volvo'nun çocuk güvenliği ürünleri, dünyanın en iyileri arasında yeralıyor. Çocuğun güvenliği için koltuğunun otomobile sıkıca bağlanması, iyi ve doğru yerleştirilmesi ve arkaya dönük konumlanması çok önemlidir.

Volvo'da kullanılan çocuk ve bebek koltuklarında, uluslararası bir standart olan isofix sistemi bulunuyor. Bu sistem, arka koltuğun ortasındaki entegre yükseltici çocuk minderi sayesinde, emniyet kemerinin çocuğun üzerinde doğru bir şekilde konumlandırılmış olmasını sağlıyor. Entegre çocuk koltuğuna, bir konfor döşemesi ve kafa desteği eklenerek daha fazla konfor sağlanabiliyor. Böylece çocuk sıkı bir şekilde yerinde tutulabiliyor. Volvo'nun arkaya dönük çocuk koltukları, her türlü kazada en iyi korumayı sağlayacak şekilde geliştirildi. Büyük çocuklar da emniyet kemerleri takılmış olarak yükseltici bir minderin üzerinde güvenli bir şekilde seyahat edebiliyor.

Her zaman modern ailelere hitap eden ve güvenli aile arabaları üreten Volvo'nun temel prensiplerinin başında "Güvenlik" geliyor. Sloganı "Volvo For Life" yani "Hayat Boyu Volvo" ise Volvo'nun temel felsefesini yansıtıyor.

 

 

Çocuk koltukları için sorular

İkinci el çocuk güvenlik koltuğu alırsam bununla ilgili düşünmem gereken şeyler nelerdir?
Eğer çok yeni değilse kesinlikle ikinci el çocuk koltuğu almayın. Çocuk güvenlik koltukları teknolojisi kısa zamanda çok yol katederek eskisinden çok daha modern ve güvenli hale geldi. İyi durumda olduğuna inandığınız ikinci el bir çocuk koltuğunun ise teknik ekipmanının zarar görmemiş, standartlara uygun ve doğru yerleştirme kılavuzunun olmasından emin olun.

Bebek güvenlik koltuğu arabanın neresine yerleştirilmeli?
Bu kişiye bağlıdır. Bazı insanlar araba kullanırken kolayca ulaşabilmek için bebek koltuklarını ön yolcu koltuğuna yerleştirmeyi tercih ederler. Ancak eğer arabada ön yolcu havayastığı varsa bebek güvenlik koltuğu ön koltuğa konulmamalıdır. Çocuk zarar görebileceği için koltuk arka koltuğa yerleştirilmelidir veya ön yolcu havayastığı, otomobil yetkili bir servise götürülerek çıkarttırılmalıdır.

Niye bebekler yüzleri arkaya dönük oturmalıdır?
Bebeklerin başı vücutlarının diğer bölümlerine göre daha büyük ve ağırdır. Ayrıca boyunları da henüz çok iyi gelişmediği için herhangi bir çarpışma anında bebeğin zarar görmesini engellemek için yüz arkaya dönük yerleştirilmelidir.

Bebek güvenlik koltuğunu ne kadar süre kullanmalıyız?
Bebek güvenlik koltuğu, bebek oturmaya başladığı döneme, yaklaşık 9 aylık dönemlerine kadar kullanılabilir. Başı koltuk başına kadar uzandığı zaman ise (3-18 kg) daha büyük bir bebek koltuğunda yine yüzü arkaya dönük olarak oturtulmalıdır. Sadece büyük bir çocuk (15-36 kg) yükseltici çocuk minderi üzerinde, yetişkinler için tasarlanmış olan emniyet kemerini takıp oturarak seyahat etmelidir.

Yüz ileri ya da geriye doğru
Yolculuk yaparken çocuklar için en güvenli yolculuk geriye dönük yapılanıdır. Küçük çocuklar mümkün olduğunca uzun bir süre yüzleri arkaya dönük seyahat etmelidirler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; yüzü ileri dönük oturtulan çocukların yaralanma ya da ölme riskleri, yüzü arkaya dönük olan çocuklarınkinden beş kat daha fazladır.

Yapılan istatistikler
1976 ile 2000 arasında 4.448 adet 0-15 yaşları arasındaki kaza geçiren çocuk ile bir araştırma yapılmıştır. Aynı dönemlerde emniyet kemeri ve çocuk güvenlik koltuğu kullanımı 1976'da %25 iken 2000'de %100 oldu.

Unutmayalım: Yüksek Koruma Oranları !
Standart bir emniyet kemeri kullanmak hiçbirşey kullanmamaktan %60 daha güvenlidir. İleri doğru olan çocuk güvenlik koltukları ve destekleyici yastıklar %80 daha fazla, arkaya dönük çocuk güvenlik koltukları ise %90 daha iyi koruma sağlar.