Ana Sayfa Ara

Karlı havalarda sürücüleri pratik önlemler ve dikkat koruyor


16 Şubat 2011, Çarşamba

Soğuk, karlı ve buzlu yollarda araba kullanmak sürücüleri zorlandırıyor. Sert kış şartlarında rahat ve emniyetli bir yolculuk için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Kışın güvenli yolculuk yapmanın temel kurallarının başında, sürüş stilinizi yol ve hava şartlarına uydurmak ve dikkatli olmak geliyor. Diğer önemli noktaları ise; gaz pedalına aniden basmaktan veya bırakmaktan, sert direksiyon hareketlerinden kaçınılmalı, fren pedalına yumuşakça basılmalı, çekiş tekerleklerinin patinaja düşmesi ya da direksiyonun aniden hafiflemesi zeminin kaygan olduğunu gösterir. Önümüzden giden aracın yoldan çıkma eğilimi göstermesi ya da lastiklerinin parıldaması da kaygan zemin olduğunu gösterir.

Kazaları önlemenin en faydalı yolu önümüzdeki araçla takip mesafesini normalin iki katına çıkarmadır. Manuel şanzımanlı araç kullanan sürücüler debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedali sertçe bırakmamalı, otomatik şanzımanlı araç kullanan sürücüler ise hızlanmalarda gaz pedalına sonuna kadar basmamalı, yokuş tırmanırken motor devrini fazla yükseltmeden vites büyütmek ve yumuşak hızlanma, patinajın önüne geçer.

Cam ve silecek süpürgeleri arasına karton koymak, soğuk gecelerde sileceklerin donup cama yapışmasını önlemek için denenmiş en pratik yöntem. Buğulanmış camlar soğuk günlerde yola çıkarken karşılaştığımız diğer önemli bir sorun. Sorunu çözmek için, aracınızda eğer klima varsa klimayı çalıştırıp ön cama yönlendirin. Soğuk havalarda aydınlatma sistemi de etkisini azalttığı için her sabah otomobilinize binmeden önce bir kar ve buz kazıyıcı ile temizlik yapmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor.