Proton, MV Agusta’nın çoğunluk hisselerini satın aldı...
23 Şubat 2005, Çarşamba
Bu yıl Türkiye pazarına iki yeni model sunacak olan Proton, global stratejisi doğrultusunda uluslararası pazarlarda büyümeye devam ediyor. Proton son olarak, İtalyan motosiklet üreticisi MV Agusta’nın çoğunluk hissesini satın aldı
Tüm dünyada yeni bir yapılanma içinde olan Malezyalı otomobil üreticisi Proton, dünya pazarlarında aktif bir oyuncu olarak yerini almak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 2005 yılında iki yeni modelle Türkiye pazarına girme kararı alan Proton, aynı vizyon çerçevesinde, geçtiğimiz günlerde Endonezya’da bir fabrika satın almıştı. Proton son olarak, motosiklet üreticisi İtalyan MV Agusta’nın %57.75’ini satın aldı.
Asya’nın en önemli otomobil üreticilerinden biri olan ve hisseleri Kuala Lumpur Borsası’nda işlem gören Proton, uluslararası pazarlarda büyüme politikası doğrultusunda otomotiv endüstrisinin önde gelen şirketleriyle endüstriyel iş ortaklıkları geliştiriyor. Lotus’un da sahibi olan Proton, hemen hemen tüm yeni modellerinde üstün Lotus tasarım ve teknolojisinden aktif olarak yararlanıyor.
Asya’da motosiklete talep artıyor
Çoğunluk hissesini satın aldığı MV Agusta’nın Husqvarna ve Cagiva markalarıyla da iş ortaklıkları geliştirmek isteyen Proton, İtalyan şirketin sermayesini 70 milyon Euro artırdı. Proton’un bu alımla birlikte, tüketici için motosiklet seçeneklerinin son derece kısıtlı olduğu Asya’da, giderek artan talebe cevap vermek üzere girişimlerde bulunabileceği belirtiliyor.
Agusta Hakkında
1923 yılında Milano yakınlarında helikopter üretmek amacıyla kurulan Agusta, 1940’larda MV Agusta adı altında gelişmekte olan motosiklet sektörüne de girme kararı aldı. Şirket, helikopter alanında AR-GE’sini geliştirerek, 1970’lerden itibaren helikopter üretiminde önde gelen firmalardan oldu. Tamamı Avrupa’da tasarlanan ve üretilen ilk savaş helikopterini yaptı.
1990’larda yeni bir yapılanmaya giren Agusta, helikopter üretimini ana işi olarak tanımladı, AR-GE çalışmalarına hız verdi. Bu çalışmaların sonucunda, arka arkaya yeni modeller çıkarıldı. Ancak pazardaki güçlü rekabet, bir stratejik ortaklığı zorunlu kılmaya başlamıştı. 2001 yılında, Agusta Westland ile yarı yarıya ortak oldu. İlk yılın sonunda, yeni yapılanma dünya helikopter şirketleri arasında ciro bazında birinciliği ele geçirdi.
Satışlarının % 40’ını ticari helikopterlerden elde eden Agusta Westland’in, bugün 9.000 çalışanı bulunuyor.
Proton Hakkında
Ulu Motor tarafından Türkiye’ye getirilen, büyük üreticiler sınıfında dünyanın en genç otomotiv üreticisi Proton’un temelleri, 1982 yılında Malezya’da, Hükümet Başkanı Dr. Mahathir Muhammed tarafından atıldı. Malezya devletinin planlı kalkınma döneminin lokomotif girişimlerinden biri olan Proton, 1983 yılında Japon teknolojisi destekli montaj sanayi yaklaşımı ile hayata geçti.
Malezya, Dünya Ticaret Örgütü’ne kayıtlı 146 ülkeden resim üzerindeki taslaktan dünya çapında kabul gören normlarda otomobil üretebilen 11 ülkeden biridir. Bu listede ABD, Almanya, Fransa, G.Kore, İngiltere, İsveç, İtalya ve Japonya gibi ülkeler yer alıyor.
Malezya’nın dışında Çin, Vietnam ve İran’da da üretim yapan Proton’un, yıllık kapasitesi 250 bin adet olan Tangjum Malim Fabrikası’nda altyapı ve genişleme çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalar sonunda, kapasitenin önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon adet/yıl’a ulaşması bekleniyor. Proton son olarak Endonezya’da bir tesis satın aldı. Tesisin yıllık 40-50 bin ünitelik üretim kapasitesi bulunuyor.
1,900’ü AR-GE’de olmak üzere toplam 9,500 kişilik bir ekibe sahip olan Proton, bugün başta İngiltere ve Avustralya olmak üzere 20’den fazlaya ülkeye ihracat yapıyor.
2001 yılından bu yana, Lotus, Proton için özel ürün geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.