General Motors:"Türkiye'ye uzun vadeli bakıyoruz"
13 Mayıs 2005, Cuma
General Motors (GM) Türkiye Genel Müdürü Peter Fahrni, Türkiye'de binek araç pazarının geçen seneye göre yüzde 20 oranında azaldığını bildirdi. Büyüme potansiyelinin yüksek olması nedeni ile Fahrni, Türkiye pazarına uzun vadeli baktıklarını söyledi.
Neskar Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Opel ve Chevrolet'nin ardından Saab'ın da yetkili bayii olması nedeniyle düzenlenen törene katılan Fahrni, yaptığı açıklamada, sektörde 2004'ün gerçek anlamda rekor yılı olduğunu, ancak 2005'te aynı seviyelerin tutturulamadığını söyledi. Fahrni, 2005'te ticari araç pazarının ise, geçen yıla oranla daha güçlü olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Tabii ki, şimdi ticari araçlarda yapılan vergi değişikliği bunu ne kadar etkileyecek onu hep birlikte göreceğiz. Genel olarak bakarsak Türkiye'de binek araç pazarı geçen seneye göre yüzde 20 azaldı. Ancak, dikkati çeken en önemli nokta, pazardaki rekabetin çok artmış olması, özellikle de küçük otomobillerde fiyata olan duyarlılığın çok fazla yükselmiş olması dikkati çekiyor."
Sektörde, yoğun rekabetin süreceğini vurgulayan Fahrni, "Biz de dahil, hiçkimse pazara çok kısa dönemli bakmaz, uzun dönemli bakmak gerekir. Türkiye pazarı halihazırda bin kişi başına düşen otomobil adedi -ki bu bir ölçümdür- açısından Avrupa ve diğer birçok orta Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Onun için Türkiye'de halihazırda, büyük bir pazar potansiyeli mevcuttur. Sanıyorum bütün firmalar da aynı şekilde uzun dönemli düşünecektir" görüşünü dile getirdi.
Pazardaki iniş çıkışlar nedeniyle rakamlardan bahsetmenin çok zor olduğunu ifade eden Fahrni, "Ama geçen sene Chevrolet müşterilerinin bize güveniyle başlayan başarımızı teyit edip, daha da yukarıya götürmek istiyoruz. Ürünlerimiz, gerçekten tüketiciler tarafından çok beğenildi, başarılı bir çizgiyi yakaladık. Opel tarafında ise pazarda çok beklenen ve tercih edilen dizel motorlarımız var. Geçen sene tüketicilerimizin bize verdiği güveni tazeleyeceğiz. Saab'a gelince, 2005 içinde Saab'ı çok daha iyi yerlere taşıyacağız" diye konuştu.
Fahrni, pazar içindeki dinamikleri tahmin etmenin çok kolay olmadığını, rekabetçi yapıyı korumaya devam edeceklerini ifade ederek, sadece kampanyalarla değil, sunulan ürün, kalite, hizmet ve topyekün marka varlığıyla rekabet edeceklerini söyledi.