Ana Sayfa Ara

Trafikte stres


11 Mart 2010, Perşembe

Stres, kişinin gündelik hayatı içerisinde gerçekleşen ani ve beklenmedik bir durumun o kişide yarattığı, hissettirdiği tüm duygular ve hallerdir. Kişiler stres yaratan bir durumla karşılaştığında bireysel tepkiler gösterirler. Trafik de insanlarda yoğun strese sebep olan bir durumdur.

Trafik sıkışıklığı, oluşabilen kazaların yolu kilitlemesi, bir yerden bir yere yetişmeye çalışma ve trafikte bekleme (kısaca trafikte beklenmeyen durumların ortaya çıkması) kişide gerginlik, huzursuzluk, sinir ve telaşa yol açar. Yetişilmesi gereken yere geç kalma düşüncesi, yol boşken kısa sürede gidilecek yere çok daha uzun zamanda gidiyor olmak, beklemek istememek gibi faktörler kişide strese ve buna bağlı tepkilerin geliştirilmesine sebep olur.

Strese verilen tepkiler bireyseldir ve kişiler arasında farklılık gösterir. Trafikte ortaya çıkan strese karşı da herkesin verdiği tepki birbirinden farklıdır. Genellikle A tipi kişilik özelliğine sahip bireyler, yani, hırslı, zamanla yarışan, beklemeye tahammülü olmayan kişiler, yüksek rekabet ve başarı isteği olan, aynı anda birden fazla işle uğraşan, sağlığına gerekli önemi vermeyen, öfkesini kontrol edemeyen kişiler, trafikte daha fazla stres yaşar ve daha fazla tepki gösterirler.

Trafikte stres günlük rutinin bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Gündelik streslerin yanı sıra trafikte yaşanılan ve ortaya çıkan stres ve stres belirtileriyle başa çıkabilmek için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.

  • Dikkatlerini başka bir şeye odaklamak (güzel ve rahatlatıcı bir düşünce vb).
  • Düzenli ve doğru nefes alıp vermek
  • Yola çıkma zamanlamasını doğru ayarlamak.
  • Toplu taşıma araçlarını kullanmak.
  • Yol durumuna göre yön belirlemek.
  • Rahatlatıcı bir müzik dinlemek