Taşıt tutmaları gerçek bir hastalık değildir, anormal bir durum karşısında vücudumuzun verdiği normal bir reaksiyondur.
Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Yaşla orantılı olarak taşıt tutması riski de değişiklik gösterir, yetişkinlere oranlarla çocuklarda taşıt tutması riski daha fazla görülür.
Güneş gözlüğü takmak veya bir objeye konsantre olmak taşıt tutması riskini azaltır. Bu nedenle çocuğunuzu emniyetli bir şekilde oturttuktan sonra, güneş gözlüğünü takarak, eline oyuncağını vermeniz, alabileceğiniz en iyi önlemdir.
Taşıt tutmaları her türlü taşıtta görülebilirse de daha çok deniz yolculukları sırasında ortaya çıkar, taşıtın küçüklüğü ve yolculuğun uzunluğu taşıt tutması riskini artırır.
Taşıt tutmasında karşılaşabileceğiniz ilk şikayet bulantıdır, daha sonra renginiz solar ve soğuk soğuk terlemeye başlarsınız ve bu şikayetleri genellikle kusma izler, kusmalar aşırı boyutlara varabilir. Hasta genellikle açık ve temiz havaya çıkmak ister, tükürük salgısı artar, solunum sayısı artar, alında şiddetli bir baş ağrısı şikayeti olabilir. Bu durumu halsizlik, baş dönmesi ve aşırı bitkinlik hali izler.
Taşıt tutmasını azaltmak için; güneş gözlüğü takın, çocuklara konsantre olabilecekleri oyuncaklar verin, hafif ve sulu gıdalar tercih edin, alkol almayın, taşıtın en az sallanan yerine oturun, yüzünüz gidilen doğrultuda olsun ve dışarıda tek bir objeye bakın veya konsantre olun, ani baş hareketlerinden kaçının hatta mümkünse uyuyun.
Kusmalar ve mide hareketlerinin azalması nedeniyle, ağızdan alınan ilaçlar etkisizdir. Taşıt tutmalarına karşı ilaçları yolculuğa çıkmadan bir saat önce alın. Bu ilaçlar genellikle konsantrasyon bozukluğu ve uyku haline sebep olduklarından taşıt kullanmayı ve ince işleri zorlaştırırlar. Kalp hastalarının, astım rahatsızlığı olanların, prostatı olan hastaların ve glokomlu hastaların bu tür ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Aşırı bulantı, kusma sonucu su kaybı özellikle; yaşlılar, çocuklar, kalp ve böbrek hastalığı olanlar için çok tehlikelidir ve hayati riskler taşır.