Ana Sayfa Ara

Seyahat hastalıklarına dikkat


11 Mart 2010, Perşembe

Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmeye başladığı şu günlerde, dünyayı, değişik bölgeleri görmek, doğa ile baş başa olmak hepimize büyük keyif verir, bilgimizi ve görgümüzü de artırır. Ancak çıkmış olduğumuz bu seyahat bazen sağlık sorunlarıyla birlikte kabusa da dönüşebilir.

Seyahat edilecek bölgeye bağlı olarak, yolcular birçok enfeksiyon hastalıklarına maruz kalabilir. Enfekte olma riski; ziyaretin amacına ve bölgedeki yol programına, konaklamaya, hijyen ve sıhhi tesisat standartlarına ve yolcunun davranışlarına bağlı olarak değişim gösterir.

SEYAHATE BAĞLI HASTALIKLAR

Derin ven trombozları
Derin ven trombozları, özellikle uzun yolculuklar sırasında hareketsiz kalma sonucu bacak damarlarında oluşan pıhtının neden olduğu bacak ağrıları ve şişliktir. Pıhtı, yerinden koparak akciğer damarlarını tıkarsa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Derin ven trombozları, özellikle uzun uçak yolculukları gibi hareket kabiliyetinin kısıtlandığı yolculuklar sırasında sık görülür. Dar uçak koltuklarının bu hastalığa sıkça neden olduğu görüldüğünden hastalığın adı “Ekonomi Klas Sendromu” olarak da anılır.

Derin ven trombozu; 40 yaş üstü kişilerde, hamilelerde, daha önce varis ve benzeri şikayeti olanlarda, doğum kontrol ilacı kullananlarda, yakın zamanda karın ve bacak ameliyatı geçirenlerde, sigara içenlerde, şişmanlarda ve vücudu susuz kalan kişilerde daha sıklıkla görülür.
Hastalık; bacaklarda, hassasiyet ve kızarıklık, ağrı ve ateşle başlar. Bu dönemde içinde tedaviyle çabuk geriler, fakat pıhtı yerinden kopup akciğer damarlarını tıkarsa şiddetli göğüs ağrısı, solunum sıkışması ve nefessiz kalma ile ölüme sebep olur.