Ana Sayfa Ara

Seyahat Hastalıkları


28 Şubat 2010, Pazar

Seyahat hastalıkları ailenin en genç üyelerini etkilemeye başladıkları anda, maalesef, 10 kilometre uzaktaki büyükanneyi ziyaret bile sanki bir dayanıklılık testine dönüşür. Arabaların yanında tren ve uçaklar da çocukları hasta çantasına çevirir.

Seyahat rahatsızlıkları iç kulaklardaki denge mekanizmasını etkileyen sürekli hareket halinden kaynaklanıyor. Bunun, vücudun olayları algıladığı halinin, gözün olayları algıladığı şekilden farklı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Orta kulaktaki sinyaller beyine vücudun hareket ettiğini söylüyor. Fakat göz ise vücudun durduğunu söylüyor. Kıvrımlı yollarda seyahat bir felaket gibi. Yukarı aşağı hareket halindeki gemiler de öyle. Uçakların daha az sallantılı olmasıyla birlikte korku ve endişe çocuklarda rahatsızlık yaratıyor.

Neler Yapılabilir?

- Bol taze hava iyi gelir. Bu sebeple aracın camını biraz açık bırakın.

- Seyahat öncesi ve sonrasında ağır yemeklerden kaçının, özellikle çok yağlı yemeklerden.

- Çocukları ya öne ya da arkaya dönük oturtun. Gemilerde en iyi yer geminin ortası.

- Çocukları özellikle uzak mesafedeki objelerle meşgul edin. Böylece göz ve orta kulak arasındaki sinyallerin uyumsuzluğu giderilmiş olur.

- Kısa mesafedeki şeyleri okumakdan ve bakmaktan sakının.

- Küçük çocukların dışarıyı rahatça seyretmesi için yükselticiye ihtiyaçları olabilir. Böylece uzak mesafedeki nesnelere yoğunlaşırlar. Aslında bu açıdan bakıldığında ön koltuk çocuklar için daha iyi. Ancak, güvenlik ve kanuni kısıtlamaları unutmayın.

- Oyun oynamak da çocukların dikkatini dağıtacağı için faydalı. Mesela geçen kırmızı araçları saymak gibi.

- Doğru ilaç için, doktorunuza danışarak size ve çocuğunuza uygun ilacı yanınızda bulundurun.