Ana Sayfa Ara

Gözlük kullanan sürücülere gece araç kullanımı için 6 hayati öneri


23 Temmuz 2015, Perşembe

Günümüzde birçok insan gece araç kullanmak zorundadır. Özellikle gözlükle araç kullananların daha da dikkatli olması gerekmektedir. Aşağıda gözlüklü bir kişinin gece görüşünü arttırmaya yardımcı olacak 6 öneri sıralanmaktadır:

1.Gece araç kullanırken asla renkli cam kullanmayın – “Anti Far” adı verilen sözde gece görmeyi iyileştiren camlardaki en az renk veya polarizasyon etkisi dahi, ancak var olan kısıtlı ışığın daha da azalmasına ve gece araç kullanmanın tehlikesinin artmasına yol açar.

Gece Sürüş Gözlüğü “Anti Far” camlarının tehlikeleri
Sarı renklendirilmiş veya sarı polarize camlarının gece araç kullanımını kolaylaştırdığı çok yaygın olan yanlış bir kanıdır. Sarı amber rengin, yansımaları azalttığı ve kontrastı arttırdığı düşünülür. Gerçek şu ki, gece araç kullanıldığında veya alacakaranlıkta zaten ışık oldukça azdır, bu durumda göze gelen ışığı azaltan herhangi bir renk  dahi göze gelen ışığı azaltır ve dolayısıyla görmeyi daha da kısıtlar. Sorun şudur ki, sarı renk kullanıcıya daha iyi bir görme sağladığı hissiyatını verir, ama gerçekte tamamen ters etki yapar.

Sarı camlar sisli veya bulutlu havalarda etkilidir, ancak yansımalara, araç farlarına karşı etkili değildir ve alacakaranlıkta, gece kullanılmamalıdır. Eğer karşıdan gelen araçların farları rahatsız ediyorsa ilk adım olarak bir göz muayenesinden geçmek gerekir, çünkü bu kataraktın veya farklı tıbbi hastalıkların habercisi olabilir.

2.Mutlaka antirefle cam kullanın – Gece araç kullanımı için en iyi seçim şeffaf ve antirefle camdır. Antireflenin iki avantajı vardır. İlk olarak camın içinde oluşan yansımaları azaltır, ışık halkası saçılması problemini minimum düzeye indirir ve ikinci olarak, camdan geçen ve göze gelen ışığın artmasını sağlar.

3.Düzenli olarak göz muayenesi yaptırın ve kullandığınız gözlük camı numarasının doğru olduğundan emin olun – Gözlük camı numaralarında en ufak bir sapma bile gece araç kullanımını oldukça zorlaştırabilir.

4.Kullandığınız gözlük camlarının temiz olduğundan emin olun – Kirli camlar görmenizi engeller ve yansımaların daha fazla oluşmasına sebep olur.

5.Aracınızın ön camının temiz olduğundan emin olun – Gözlük camlarında olduğu gibi, kirli bir ön cam da görmenizi engeller ve ekstra yansımalara sebep olur.

6.Aracınızın farlarının temiz ve ayarlı olduğundan emin olun – Kirli ve ayarsız araç farı aydınlatmayı %75’e kadar olumsuz olarak etkileyebilir.