Birçoğumuzun araç içinde hareket halinde olduğumuz zamanlarda midesi bulanmaktadır. Peki bu mide bulantısı neden oluyor? Bu beynimizin bizi ölümden kurtarmak için harekete geçirdiği bir savunma sisteminden başka bir şey değil. Arabada mide bulantısı yaşamamızın sebebi, gözlerimizin hareketi algılamasına karşın vücudumuzun hareket etmemesidir.
Amerika’da Dr. Dean Burnett ile yapılan bir röportajda şu şekilde açıklanıyor; her şey beyinde duyu sinyallerini yorumlayıp filtreleyen bir kısım olan talamus ile başlıyor. Seyahat sırasında yaşadığımız sarsıntı, ivme, hareket hissi, çeşitli titreşimler gibi durumlardan beynimiz hareket ettiğimize kanaat getiriyor. Fakat diğer yandan vücudumuzun sabit olduğunu da fark ediyor. Yani hem hareket ediyoruz hem duruyoruz böylece beynimize aynı anda birbirinden farklı mesajlar geliyor. Kaslarımızdan ve gözlerimizden gelen mesajlar durduğumuzu söylerken, denge sensörlerimiz beynimize hareket halinde olduğumuzu söylüyor. Bu iki mesajın aynı anda doğru olmaması da duyusal olarak ortada bir uyumsuzluk olduğunu gösteriyor. Evrimsel açıdan baktığımızda işte bu duyusal uyumsuzluğa neden olan şey genelde nörotoksin oluyor, yani zehir. İşte bu sebeple vücut zehri dışarı atmak için kusmaya çalışıyor ve midemiz bulanıyor.
Peki arabanın tuttuğunu nerden anlarız? İşte belirtileri;
Baş ağrısı
Bulanık görme
Baş dönmesi
Mide Bulantısı ve Kusma İhtiyacı
Nabız Yükselmesi
Stres
Denge Bozukluğu
Panik Hissi
Arabada mide bulantısını önlemek için neler yapılabiliriz?
Arabanın içinde önce yakına sonra uzağa bakmalıyız. Bu durumu belli aralıklarla tekrarlamalıyız.
Araç içinde kitap okumamalıyız. Çünkü bu durumda gözlerimizden beynimize giden bilgi beyni yanıltmaktadır.
Zihinsel bir durumla ilgilenebiliriz. Hayal kurmak ya da plan yapmak zihnimizi meşgul tutacaktır.
Ani baş hareketlerinden uzak durmalıyız.
Arabanın içinde beslenmemize dikkat etmeliyiz. Boş mideden kaçınmalıyız. Bu nedenle hafif ve sık aralıklarla beslenmeliyiz.
Mide bozucu besinler almamalıyız. Nikotin, kafein ve tuz gibi besinler tüketmemeliyiz. Ayrıca nane çiğnemek ve nane çayı içmek rahatlamamıza yardımcı olacaktır.
Taşıt tutmasına karşı ayrıca ilaçlar üretilmiştir. Gerekirse bunlar kullanılabilir.
Elbette bu durum bazı insanlarda görülebiliyorken bazılarını etkilemiyor. Burnett röportajda bunu nörolojik gelişimin bir garipliği olarak ifade ederken; bazı insanların dışarıdan gelen bu duyu sinyallerine karşı tepkisiz olmaya uyumlu bazılarının ise aşırı hassas olabildiğini söylüyor.