Ana Sayfa Ara

Ağrısız otomobil kullanma yolları


11 Mart 2010, Perşembe

Uzun süre otomobil kullanmak sırt ve boyun ağrılarına, siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Yolculuklara kendi kullandığımız arabayla çıkmayı tercih ediyorsanız, doğru pozisyonda oturmanız, fırsat buldukça yürümek ve gerinmenizde yarar var .

Günlük yaşamda, otomobilde geçen iki üç saatin ardından bilgisayar ekranı karşısında geçirilen uzun saatler omurgada, duruş bozukluğuna bağlı basit ağrıların yanı sıra fıtıklara da zemin hazırlıyor. Uzun süreli oturuşlar ve hareketsizlik kasların zayıflamasına ve eklemlerin daha çabuk zarar görmesine neden oluyor.

İşte günlük strestle baş etmeyi çalışan bedene, kilometrelerce araba kullanmanın verdiği yük de eklenince yolculuk çekilmez hale gelebilir. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ‘un söylediğine göre, oturma şeklinin düzeltilmesiyle bile olası bel kemiği, sırt ve boyun problemlerinin önüne geçilebilir.

Koltuğun Açısına Dikkat
Uzun süre otomobil kullanmanın yol açtığı rahatsızlıklardan korunmak için şunlara dikkat edin:
• Koltuğunuzu yerden neredeyse 100 derece açı yapacak şekilde, dik hale getirin. Koltuğunuzu 120 dereceye getirmenin bel açısından daha rahat olduğunu belirten yazılar olmasına karşın, bu açıda boynu dik tutmak daha zor olacağı için 100 derecelik yaslanma açısı daha çok kabul görüyor.
• Dizlerinizi kalçanızdan hafifçe yüksek tutun.
• Başınızı geriye doğru çok hafifçe yaslayın (sadece yüzde 10 )
• Dirseklerinizi kolçakta dinlendirin.
• Direksiyon tutuşunuz olası hava yastığı yaralanmasını önlemek için saatin akrep ve yelkovanı örnek alınırsa 9.15 yerine ( bir el 9, diğer el 3 hizasında ) 10. 10 şeklinde olsun ( bir el 10, diğer el 2 pozisyonunda ) .
• Koltuğunuzu daha konforlu hale getirmek ve sırtınıza destek sağlamak için ( eğer yok ise ) omuriliğinizi destekleyen yastık kullanın.
• Mümkünse her 20 – 30 dakikada bir araçtan çıkın ve gerinin.
• Eğer sırt ağrınız araç kullandığınız sırada ortaya çıkarsa, ağrıyan bölge üzerine buz kompresi uygulayın. Bunu küçük poşete koyduğunuz buzu havluya sarıp, koltuk ile belinizin arasına yerleştirerek sağlayabilirsiniz. Ya da eğer daha iyi hissettirecekse, sıcak termoforu uygulayabilirsiniz