Ana Sayfa Ara

Trafik obeziteye sebep oluyor


8 Nisan 2015, Çarşamba
Obezitenin çevreyle olan ilişkisini gösterebilmek için yapılan bir çalışmada, trafiğin yoğun olduğu yerlerde yaşayan çocukların beden kitle endekslerinin daha yüksek olduğu sonucuna zaten ulaşılmış. Kaliforniya’da 4 bin 550 çocuğun dahil edildiği ve dört yıl süren çalışma da “Bu durum, belki de trafiğin yoğun olduğu yerlerde yürüyüş yapmaktan ya da bisiklete binmekten korkan anne-babaların davranışlarının sonuçlarıdır, çocuklar bu nedenle daha az hareket ediyorlardır” fikrinden yola çıkarak yapılmış.
 
Fiziksel aktivite seviyesi, sağlık, beslenme, fakirlik düzeyi, parklara ve yiyecek mekanlarına ulaşılabilirlik gibi 50 etkenin hesaba katıldığı çalışmada, her çocuğun evine yakın yerlerin trafik ve kirlilik seviyesi bilgilerine de yer verilmiş ve istatistiksel model kullanılarak bu etkenlerin beden kitle endeksi üzerindeki etkisi incelenmiş. 
 
Çalışma başladığında 5-7 yaşlarında olan çocukların ortalama beden kitle endeksleri 16,79 iken, dört yıl sonra 2,6 birim artarak endeks ortalamaları 19,35’e ulaşmış; çocukların %15’inin obez, %14,4’ünün fazla kilolu olduğu gözlemlenmiş. 10 yaşındaki çocuklarda, beden kitle endeksinin en yüksek ve en düşük olduğu %10’luk iki grupta yer alanlar için 2,6 birimlik beden kitle endeksi artışında, trafiğin payının 0,4 birim olduğu ortaya çıkmış. 
 
Aslında çalışmaya başlandığında bu iki grubun beden kitle endekslerinde aralarında kirlilik etkisi açısından büyük bir fark yokmuş; yani aslında etki, çocuklar büyüdükçe birikmiş. 
 
Yapılan araştırmada anser, diyabet, kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açan obezitenin çevreyle de ilişkisi olduğu teoremini desteklemek adına hayvanlar üzerinde yapılan bir deneye de yer verilmiş. Aynı şekilde beslenen laborotuar farelerinden hava kirliliğine maruz kalan, temiz hava soluyan daha şişman oluyormuş.  Dünyada sürekli kendi huzurumuzu bozduğumuz yetmiyor, kendi yarattığımız sorunlar için hayvanlarında huzurunu bozup duruyoruz.  Umalım da laboratuvar faresi aldığı kiloları verebilsin. Tabi tüm bunlar obezitenin ne denli korkunç bir hastalık olduğu ve kötü beslenmeyle trafiğin bütün kötülüklerin anası oldukları gerçeklerini değiştirmiyor.  Kötülüklerin babası mı kim? Tabi ki de birbirini öldüren, birbirine zulüm eden şu koca dünyaya sığamayan insanlık.