Ana Sayfa Ara

Özpeynirci : "160 km sürat yaptım hapisten zar zor kurtuldum"


25 Kasım 2011, Cuma

Hürriyet Gazetesi Otomotiv Editörü Emre Özpeynirci bu hafta Otoyaşam'da yer alan yazısında Amerika’da başına gelenleri anlattı. Özpeynirci , Los Angeles Fuarı’nı takip etmek için gittiği Amerika’da 160 km hız yapınca neredeyse hapse düşüyormuş.

Özpeynirci, yazısında olayı şu şekilde anlatıyor : “Geçtiğimiz hafta hem yeni Porsche 911 Carrera'yı denemek hem de Los Angeles otomobil Fuarı’nı takip etmek için Kaliforniya'daydım. .. 13 saatlik uçuşun ardından Los Angeles' a (LA) indiğimde beni karşılayan Carrera, tüm yorgunluğumu almıştı. Bir gün gecikmeli geldiğim için LA'de Carrera'yla başbaşaydım. Bana aracı teslim eden şoförün dışında kimsecikler yoktu. Ben de navigasyonu ayarlayıp 2.5 saati bulan enteresan bir yolculuk yaptım.Enteresan diyorum çünkü güzel başlayan, hız sınırları yüzünden bir süre sonra sıkan ama sonlara doğru tüm riski göze alıp tekrar heyecanlandıran bu test sürüşü yüzünden meğerse az kalsın hapsi boylayacakmışım.

En solda özel şerit
Amerika'da trafik kurallarının çok sert olduğunu biliyordum. Bu yüzden 45 mil (72 km) ve 55 mil (88 km) sınırlarına önce harfiyen uydum. Ama LA'deki yolların sol şeridinin tek başına araç kullananlara yasak olduğunu açıkça bilmiyordum. Bu pool (havuz) diye adlandırılan özel şerit, 2 ve üstü kişinin yer aldığı araçlara aitmiş. Ben tabi bir çok yerde farkına varmadan bu şeride girmiş oldum. Yakalansam cezası tam 450 dolarmış. Tamam bu konuda beni uyarmadıkları için suçum olmayabilir ama hız limitleri konusunda biraz sorumsuz davranmak tamamen benim hatam. Çünkü 100 mili (160 km) aşan yolculuğunun son 30 milinde (48 km) 400 beygirlik araçla 45 mil (72 km) hızla gitmekten sıkılıp bir süre yolu boş bulup 100 mil (160 km) Rıza kadar çıktım. Meğerse bu hızın cezası hapismiş.

Bir gazeteci hapse girmiş
Bunu da otele vardığımda Porsche Satış ve Pazarlama Müdürü Kaan' dan öğrendim. Benden önce Avrupalı bir gazeteci: 100 mil sınırını aştığı için hapse atılmış. Porsche devreye girip 1000 dolar ödeyerek bu kişiyi zar zor çıkartmış. Gerçekten şansım varmış aksi takdirde LA'de hapse düşmek pek de hoş olmazdı. Diğer taraftan gazetecilik dürtülerim öyle bir durumda güzel haber çıkabileceğini de söylüyordu.

Polisten çok korkuyorlar
Şaka bir yana LA'de daha doğrusu Amerika'nın birçok yerinde trafik kurallarına herkes harfiyen uyuyor. Bu yüzden yollarda büyük bir ahenk var. Sollayan, makas atan görme şansınız neredeyse sıfır. Hele o sol şerit var ya, muhteşem. Sağ şeritlerde trafik ağır ağır ilerken sol şerit hiç bir sorun olmadan yağ gibi akıyor. Çünkü otomobil tek kişi olan hiç kimse tıkalı diye sol şerite atlamıyor.

Düşünsenize emniyet şeridini bile ihlal edenler olarak, böyle bir şerit açılsa kural mural tanır mıyız ki? Yani istediğin kadar kural koy, denetim ABD'deki gibi sıkı olmadıkça ve bu kuralları çok dikkatli takip eden polisten (Amerikalıların deyişiyle) 'Allah' gibi, korkulmadığı sürece trafik sorununu aşamayız
.”

Trafik sorunundan kurtulmak için her ne kadar bu tarz katı uygulamalar gerektiğini hepimiz bilsekte Emre Özpeynirci'nin yerinde olasak bizde gaza basabilirdik diye düşünüyorum, hele ki gelen araç 911 Carrera ise. Bu tarz gezilerde hiç bir basın mensubu arkadaşımızın başına bir daha böyle olayların gelmemesini dileriz.

 

Feyza Güleç Şahin