Doğuş Otomotiv, 2004 yılından itibaren toplumun tüm kesimlerinde trafik güvenliği bilincini arttırmak amacıyla yürüttüğü “Trafik Hayattır!” kurumsal sorumluluk platformu kapsamında trafik güvenliği eğitimleri ve trafikte sorumluluk yaklaşımına yönelik farkındalık projelerine ara vermeden devam ediyor.
Eğitim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen Trafikte Çocuk Güvenliği konulu workshoplarda, Kurban Bayramı dolayısıyla trafiğe çıkacak anne-babalara önemli tavsiyelerde bulunuldu.
Trafik Hayattır! platformu tarafından yapılan araştırma sonuçlarına dayanarak, çocuklu ailelerin sadece 4’te 1’inin çocuk koltuğu kullandığını belirten uzmanlar, öncelikle araçta çocuk güvenliğinin sağlanması için çocuk koltuğu kullanımının şart olduğunu belirtti.
Uzmanlara göre emniyet kemeri ve çocuk koltuğunun doğru kullanımları
Çocuk koltuğunun doğru kullanımı
Avrupa standartlarında koltuklar tercih edilmeli ve mutlaka üreticinin söylediği şekilde monte edilmeli.
Bebek veya çocuk, sıkı bir şekilde kemer ile bağlanmalı ve kemer ile arasında boşluk olmamalı.
Bebek veya çocuk kalın ve özellikle kaygan dokusu olan kıyafetler ile koltuğa oturtulmamalı. Çocuk, başıyla koltuğun kafalığı arasında minimum mesafe olacak şekilde oturtulmalı.
Emniyet kemerinin doğru kullanımı
Emniyet kemerinin bedeni çapraz kesen kısmının, omzun tam ortasından geçmesi gerekmektedir. Eğer kemer boynu kesiyorsa, yani boyna değiyorsa veya omuzdan düşüyorsa yanlış takılmıştır.
Kemerin kucak kısmından geçen bölümü karnın mümkün olduğunca altında, bacakların mümkün olduğunca üzerinde durmalıdır. En önemli nokta, kemerin karnın üzerinden hiçbir şekilde geçmemesidir.
Dikkat edilmesi gereken diğer konular
Koltuk arkalarında bulunan kafalıklar, konfordan fazlasını vadeder. Aracın hareket ettiği her durumda,kafalıkların yolcu veya sürücünün kafalarından yüksek hizada olması gerekmektedir. Kafalık ile kafa arasındaki mesafe minimum seviyede olmalıdır. Bu pozisyon, arkadan çarpma durumunda kafanın kafalığa en yavaş hızda çarpmasını sağlayarak boyun zedelenmelerini ve travmaları engeller.
Kapalı bir araçta sıcaklık her 15 dakikada 15-20 derece artar. Küçük çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı mola sırasında, çok kısa bir zaman dilimi için de olsa araçta tek başına bırakmayın.
Unutmayın, Trafik Hayattır!