Ana Sayfa Ara

Volvo, etkin ve bağımsız bayanlar için araç tasarlıyor


22 Aralık 2003, Pazartesi

Yaklaşık 100 bayan, şu ana kadar hiçbir otomobil firmasnda kimsenin yapmadığını yapıyor; etkin ve bağımsız bayanlar için araç tasarımını gerçekleştiriyor. Fakat kesinlikle pembe değil.

Mart ayında gerçekleşecek Genevre Auto Show‘da ilk tanıtımı yapılacak olan konsept araç gümüş renginde, martı kanatlı kapılı, 225 beygir güçlü ve bir sürü depolama alanlarıyla bir spor coupe. Park yapması ve bakımı kolay.

Volvo, bu hazırlanan prototiple uzun zamandan beri erkek tasarımcılar ve ilgisiz bayilerin ihmalini hisseden bayan alıcılara mesaj gönderecek. Bunun da ötesinde Volvo, erkeklerin hakim olduğu firmada ve tüm otomobil sektöründe, kültürel yenilenme yaratmak istiyor. Nihayetinde, Volvo bayan çalışanları teşvik ettiği kadar bayan alıcıları da kazanmayı ümit ediyor.

Bu tür bir proje denemesini, ülkedeki bakanlar kurulunun yarısının bayan olduğu İsveç gibi bir ülkedeki bir otomobil firmasında yapmak tabi bir şey gibi görünüyor. Fakat bugüne gelmek de Volvo‘lu bayanlar için kolay olmadı.

“Başlangıçta çok karşı koymayla karşılaştılar” diyor Volvo Başkanı Hans-Olov Olsson. “Bir sürü kuşku yaratıldı. İşleyebilecek mi? Gerçekten üretebilecekler mi?’.” Daha önlerinde üç ay olmasına rağmen cevap “evet” gibi görünüyor.

Konsept araç 15 ay içinde 3.3 milyon dolar bütçe ile geliştiriliyor. Volvo prototipleri içinde en az bütçe ve en hızlı olanı ve aynı zamanda da, tüm raporlara göre, en iyi yönetileni.

Proje yönetim yardımcısı Lena Ekelund “Konsept Merkezindeki arkadaşlarla konuştuğunuzda bu araç gibi hiçbir konsept aracın zamanında ve sistemli tamamlanmadığını söylüyorlar“ dedi.

Bu çalışma, zaman zaman 140‘a çıkan, 120 temel kişi tarafından gerçekleştirildi. %80‘i bayan olan grup tamamıyle Volvo içinden geçici olarak oluşturulmuş. Bu gurup normal konsept araç grubundan yaklaşık 40 kişi daha fazla.

Konsept araçlar yeni fikirleri test etmek ve müşteri ilgisini ölçmek için tasarlanıyor. Volvo’nun bu prototipi belki üretim hattına hiç giremeyebilir, fakat bazı parlak yanları 2005 yılından başlayarak bayi galerilerinde görünmeye başlar. Proje yöneticilerine göre aracın fiyatı 25 bin ile 50 bin dolar arası bir yerde, yani Volvo araçları içinde ne en fazla pahalı ne de en az pahalı bir alanda oluşacak.

Volvo’lu bayanlar 400 bayan meslektaşları arasında yaptıkları araştırmada katılanların dörtte üçünden aynı cevabı aldılar.

Bayanlar ne istiyor? Depolama, park etme, vücuda uygunluğu ve bakım. Tasarım çözümleri bazı sürpriz özellikleri ortaya çıkardı.

- Ön motor kapağına gerek yok. Ön kısım, sadece tamircinin kaputu açacağı varsayımıyla geniş bir bölüm olarak tasarlandı. Çünkü bayanlar bakımla uğraşmak istemiyorlar. Bu sebeple araç bakıma gerek olmayacak şekilde tasarlandı, (yağ değişimi her 50.000 km’de). Bakıma ihtiyacı olduğunda, aracın içindeki sistem bakım istasyona otomatik olarak wireless mesaj gönderiyor. Mesaji alan local yetkili servis araç sahibini telefonla arayarak randevu talep ediyor.

- Depolama Alanı. Aracın, arka koltuklara ulaşımı kolaylaştıracak geniş, martı-kanatlı kapıları var. Arka koltuklar, daha fazla depolama alanı yaratmak için sinema koltukları gibi katlanıyor. El freni elektrikli, böylece ön koltuklar arasındaki alanı depolama amacıyla kullanıyorsunuz.

- Benzin kapağı yok. Araç, yarış arabalarındaki gibi benzin kaçağını önleyen yakıt sistemine sahip. Cam suyu, benzin yerinin hemen yanından konuluyor.

- Temizlemesi kolay. Araçta kir tutmayan boya ve cam var. Koltuk kılıfları çamaşır makinesinde yikanabiliyor. Koltuk kılıfları ve taban döşemeleri iç dekorasyona uyumlu olacak değişik seçeneklerde sunuluyor.

- Kolay park yapabilme özelliği. Araçta bulunan bir sensor, aracın park yerine sığabileceğini hesaplayarak sürücüyü bilgilendiriyor.

-Aracın pedalları kaza sırasında tabana yapışarak ayak incinmelerini bertaraf ediyor. Kafa yaslama yerleri ise saçı at kuyruğu olan bayanların dahi kolayca güvenliğini sağlayacak şekilde düşünülmüş.

Otomobil sektöründeki bir uzmana göre “ Sektör, kadınları cezbedecek tasarımlar için yıllardan beri çalışıyor. 1980’lerde Lexus orijinal LX400 için yaptığı araştırmada otomatik cam düğmesi için bayanların tırnak uzunluğunu bile çalıştılar. Ford‘un kontrolu altındaki Mazda da bayan alıcıların taleplerini öğrenmek için bir bilgi hattı oluşturmuştu. Volvo‘nun da sahibi olan Ford firması bayanlar için tasarlanan konsept araçlara destek veriyor.

Bir Ford yetkilisi bu prototipteki yeniliklerin çok dikkat çekici olduğunu ve diğer Ford araçlarında da kullanılacağını düşünüyor. Fakat uygulamayı ön ve Volvo‘da deneyecekler.

Hiçbir otomobil üreticisi sektörün en güçlü trendini ihmal edemiyor. Her yıl daha fazla bayan sürücü koltuğuna oturuyor. Geçen sene ABD’deki yeni araçların % 65’ini bayanlar aldı.

Avrupa ve Amerikadaki bayanlar hayatlarının ileri yaşlarında çocuk yapıyorlar. Bu da su demek; uzun çalışıyorlar ve kendi araçlarına ihtiyaçları var. Çalışan anneler ve boşanmış bayanlar da yeni araçlara talebi artırıyor.

Üstün güvenlik özelliğinden ötürü Volvo Amerika’da bayanlar tarafından sevilen bir marka. Amerika otomobil pazarında Volvo %1’ilk payına rağmen, lüks araç alımlarındaki en yüksek bayan yüzdesine (% 53) sahip. Avrupa’daki durum farklı. Volvo alıcılarının sadece %14’ü bayan. Dar sokaklarda geniş Volvo az tercih ediliyor.

Avrupa’da Volvo’nun tasarımı ilk okul çocuğunun araba resmi çizmesine benzetiliyordu. Son beş altı yıldır firma daha fazla ilgi çekmek için tasarımına çok ağırlık verdi. Şimdi daha az tuğla şeklinde ve daha modern ve sportif görünümde. Ayrıca kadınların ilgisini çekmek için imajlarını cilaladılar.

Yüzde 20’sinin bayan olduğu Volvo’da konsept araç tasarımı için firmanın her yerindeki bayanlar projeye dahil edildi. En büyük başarı ise bu projeye zamanını 1 yıl boyunca tahsis edecek kişiyi bulmak oldu. Bulunamayan alanlarda ise erkekler istihdam edildi, ama karara iştirak edilmediler. Projenin %20‘sini oluşturan erkekler başta bulundukları konumdan hoşnut değillerdi.

Volvo’nun konsept araç için umudu yollara daha fazla lastik koymaktan daha öte. “Dış dünyaya bakarsanız bu proje toplumdaki neler olup bittiğine paralel. Bu projenin, ne yapmak istediğini merak eden 16 yaşındaki bir kıza ilham vermesini umut ediyorum. Umarım o kız ‘ arabalarla uğraşmak istiyorum, Volvo’da çalışmak istiyorum’diye düşünür. Eğer bunu başarabilirsek çok mutlu olacağım. Toplum ve otomobil sektörü için daha geniş açıdan faydaları var” diyor Başkan Olsson.