Ana Sayfa Ara

Kadınlar nasıl araba ister?


13 Aralık 2011, Salı

Biz kadın sürücüler olarak arabanın kaç beygir olduğu, markası ve motoru ile değil nasıl göründüğü, rengi, iç döşemesinin ne kadar şık olduğuna dikkat ederiz. Modayı yakından takip ederiz ve rengini ona göre seçeriz. Bu sene gözde rengimiz beyaz.

Erkekler otomobiller hakkında konuşmaya başlayınca ortamı terk eden, eşinin kullandığı otomobilde sağ koltuğa kurulan kadınlar iken artık kendi arabasını kullanmaya başlayan kadınlar olduk. Yapılan araştırmalara bakıldığında son on yıl içerisinde kadın sürücülerin sayısı iki kat arttı. Araştırmalar gösteriyor ki şehir dışına yapılan konutlar, kadınları otomobil kullanmak zorunda bırakmış. Alışveriş alışkanlıklarının değişmesi de kadın sürücülerin artmasına sebep oluyor.

Kadın sürücü sayısının artmasındaki bir diğer önemli neden de, kadınların iş hayatındaki yeri. Toplu taşımada zorluklarla karşılaştığımız içindir ki kazandığımız parayla ilk önce otomobil alıyoruz.

Erkek sürücülerin ilgi alanı olduğu düşünülen otomobiller tasarlanırken artık üreticiler kadın sürücülerin beğenilerini dikkate alarak araçları tasarlıyor. Otomobili kendine de alsa eve de aldırsa genelde kadın beğenisi önem taşıyor.

Öyle ki markaların bazı modelleri "kadın otomobili" olarak nam salıyor. Mesela vişne çürüğü rengindeki Ford Fiesta. Sonra VW Polo, Opel Corsa, Nissan Micra...

Kadınlar sürücülerin otomobil tercihinde öncelikli sırayı otomatik vites olması alıyor daha sonra ikinci sırada küçük ve kolay park edilebilmesi önemli. Ama küçük derken bagajlarının geniş olması önemli. Her kadın sürücü için bagaj aynı zamanda gardırop demek. Bagajda mutlaka yedek ayakkabılar ve kıyafetler vardır.

Feyza Güleç Şahin