Ana Sayfa Ara

Kadın sürücüler artıyor


10 Mart 2010, Çarşamba

Türkiye'de özellikle büyük şehirlerde, çalışan kadın sayısının artmasıyla birlikte trafikte daha fazla kadın sürücü görmeye başladık. Bugün otomotiv firmalarının müşterilerinin yüzde 30'u kadınlardan oluşurken, geri kalan yüzde 70'lik kesiminde satın alma sürecinde kadınların etkisi artıyor. Yani kadınlar hem kendileri için otomobil alıyor, hem de eşleri ve yakın çevresinin tercihinde etkili oluyor.

Böylece firmalar için kadınların araç satın alırken nelere dikkat ettiği büyük önem kazanıyor. Firmalar şimdi kadın sürücüleri 'tavlamak' için özel pazarlama stratejilerinden, kadınlara özel kampanyalara ve ekipmanlara kadar birçok yöntem deniyor.

Türkiye'de değişen ekonomik ve yaşam şartları, otomobil tercihlerini etkilerken, müşteri portföyünün de değişmesine neden oluyor. Özellikle büyük şehirlerde kadınların iş yaşamında daha fazla rol almaya başlaması, trafikteki bayan sürücülerin sayısını belirgin oranda arttırıyor. Öyle ki, artık otomobil firmalarının müşterilerinin yaklaşık yüzde 30'luk kısmı kadınlardan oluşur hale geldi. Böylece Türkiye, Avrupa'da yüzde 50 olan kadın müşteri oranına hızla yetişmeye başladı. Bugün bazı markaların Türkiye'de kadın müşteri oranı yüzde 50'lileri bulurken, bu oran kadınlara hitap eden modellerde ise yüzde 65'e kadar çıkabiliyor.