Ana Sayfa Ara

Kadın ve ayna...


28 Eylül 2011, Çarşamba

1903’te Dünyada ilk kez bir kadın araba yarışlarına katılmış. Bu kadının adı Dorothy L. Frontispience idi. Yarışlara ilk katılan kadın olmasından dolayı önemli bir isim. Ancak onun önemi sadece bununla kısıtlı değil. İyi bir gazeteci ve yazar da olan Dorothy, 1906’da “The Woman and the Car/ Kadın ve Araba” adlı kitabını yazmış. Bu kitapta hem kendisinin arabalar ile nasıl tanıştığını hem de diğer kadınlara arabalar hakkında bilgi verip onları araba kullanmaya teşvik etmiş. Araba hakkında püf noktaları vermiş. Motorun nasıl çalıştığını, araba kullanırken en uygun ve rahat kıyafetin nasıl olabileceği hakkında birçok bilgi verip, kendi tecrübelerinden yola çıkıp diğer kadınlara araba kullanma konusunda önerilerde bulunmuş. Daha da ilginç olan kitabında yarışlara katılırken uyguladığı bir taktiği de açıklamış ve bunu tüm kadınlara önermiş.
“Ayna kullanın”, demiş. “Sadece kendinize bakmak için değil, aynayla aynı zamanda arkanızdan kaç arabanın size doğru geldiğini de tespit edebilirsiniz”, demiş.


Tekrar hatırlatalım sene 1906 ve henüz arabalarda dikiz aynası yok. Ayna kullanmanın sağlayacağı faydalardan henüz söz edilmezken Dorothy, kadınlara el aynalarını yanlarında taşımalarını tavsiye eder. Bu ayna ile arkayı ve yanları görüp arabayı daha rahat kullanabileceklerini anlatır. Hatta bazı kaynaklara göre 1903’teki yarışı kazanmasındaki etken ayna kullanmasındandır. Çoğu kaynaklara göre arabalarda ayna kullanımı onun tavsiyelerinden sonra gündeme gelmiştir ve arabalarda ilk ayna 1914 yılında kullanılmaya başlanmıştır.