Ana Sayfa Ara

Hamile kadınlar emniyet kemerini yanlış takıyor!


29 Haziran 2003, Pazar

Hamilelik süresince emniyet kemerinin bebeğe zarar vermesinden endişe duyan anne adayları, hem kendilerinin hem de doğmamış bebeklerinin hayatını tehlikeye atıyorlar.

Dünyaya yeni bir hayat getiren her kadının 9 ay süresince yaptığı ev sahipliğidir 'hamilelik'. Bu ev sahipliği, annenin bütün hayatını değiştirirken, kadın bir bedende iki kişi yaşamayı öğrenir. Kimi zaman tek başına bile yeterince stresli olan şoförlük, işin içine hamilelik de girince oldukça endişe verici bir hal alabiliyor. Anne adayı değişen hormonları yüzünden daha gergin ve endişeli olabildiği gibi bebeğe zarar vermemek adına ya da sıkıldığı için emniyet kemerini takmayı ihmal edebiliyor. Oysa emniyet kemerinin ölümcül kazalarda riski yüzde 45 ile 60 arasında azalttığı biliniyor.

Hamile sürücülerin bir kısmı emniyet kemerini bedenlerine temas etmeyecek şekilde takarken, bir kısmı hiç takmıyor. Daha rahat etmeye çalışan anne adayı hem kendisinin hem de doğmamış bebeğinin hayatını riske atıyor.

Üç noktalı emniyet kemeri yaralanma riskini azaltıyor

Türkiye'de de satışı gerçekleşen üç noktalı emniyet kemerleri doğru takıldığı takdirde kazalardaki yaralanma riski büyük ölçüde azaltılmış oluyor, hem anneyi hem de cenini büyük oranda koruyor.

Bel hizasındaki şerit çıkıntı oluşturan hamile karnının alt kısmından, karına baskı yapmayacak şekilde geçmelidir. Omuzdan gelen şerit ise normal kullanımdaki gibi göğüs kafesi üzerinden çapraz ve normale göre daha gevşek şekilde geçmelidir. Emniyet kemerinin her iki şeridi de doğru kullanılıyorsa, cenin için hiçbir risk oluşturmaz ve hem annenin hem de bebeğin güvenliği sağlanmış olur.

Emniyet kemeri nasıl takılmalı?

Emniyet kemerinin karın kayışı mümkün olduğunca karnın alt kısmından geçmeli. Kemer kesinlikle karnın üzerine yerleştirilmemeli. Bu kazalarda büyük yaralanmalara sebep olabilir. Emniyet kemerinin omuz kayışı ise omuzdan köprücük kemiğinin üzerinden ve iki göğüs arasında olacak şekilde yerleştirilmeli. Kemerin omuz ve karın bölgeleri olmak üzere her iki kısmı da fazla sıkı olmayacak şekilde ayarlanmalı. Gebelik boyunca emniyet kemeri kullanılmalı çünkü kaza anında kemer, kadını araç içinde tutacak, kafasını veya göğsünü direksiyona veya ön panele çarpmasını engelleyecektir. Aynı zamanda araba içindeki diğer yolcular da emniyet kemeri takmalı çünkü bir kaza anında gebeye sert bir şekilde çarpmaları engellenmiş olur. Bazı araçların arka koltuklarında emniyet kemerinin sadece karın bölgesine gelen bölümü vardır. Bu da yine uygun şekilde takılmalı.

Direksiyonla aranızdaki mesafe 25 cm olmalı

Hamile kadınları araç içinde en çok ilgilendiren konulardan biri de airbag (hava yastığı) kullanımı. Hamile kadınların hava yastığından mümkün olduğunca uzak oturmaları gerekiyor. Ön koltuklar mümkün olduğunca geride tutularak ve koltuk arkası hafifçe geriye yaslanarak sürücü ile direksiyon arasındaki mesafe maksimuma çıkarılmalı.

Araçta, yaralanmaların engellenmesine yardımcı olan hava yastığı varsa kullanımda olmalı. Otomobil kullanan gebe kadınla direksiyon arasında en az 25 santimetre mesafe olmalı. Hava yastığı olan otomobillerde bu mesafe özellikle gereklidir. Direksiyon yönü başa doğru değil de göğse doğru olmalıdır. Eğer mümkünse gebenin sürücü değil de, yolcu olarak otomobilde bulunması daha uygundur. Gebeler otomobile binmeden önce emniyet kemerinin doğru yerleşmesini engelleyen palto, ceket gibi kalın giysileri çıkartmalı. Doğum sancısı olan gebelerin otomobil kullanması kesinlikle sakıncalıdır.