Ana Sayfa Ara

Bebeğiniz Koltuğundan Nefret Ediyorsa!


26 Haziran 2003, Perşembe

Çocuğunuz aracınızdaki bebek koltuğuna ilk günden beri oturmak istemiyorsa, bu onun kişiliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bunun için beklentinize uyan özel tedbirler almak gerekir. Mesela araç içindeki süreyi kısaltmak gibi.

Bazı bebekler arabayla dolaşmaya can atarken diğer bazıları ise araç içinde bağlanmaktan nefret ediyor. Henüz hayata yeni başlayan bir kişi olarak ilk tecrübeleri çok önemli. Bu bakımdan onun nefretini etkisiz hale getirmek biraz da sizin elinizde.

Araçla seyahat etmek ve kemer bağlamak konularında bebeğinize olumlu bir izlenim bırakmaya çalışın. Eğer seviyorsa araç içinde müzik dinletebilirsiniz. Bazı bebekler annelerinin söylediği şarkılara karşı daha duyarlı olabiliyorlar. Bu sebeple arka koltukta yüzü arkaya doğru dönük çocuk için annesini dinlemek onun güvenlik içgüdüsünü daha fazla yatıştırabilir.

Bebeği koltuğuna, araca gitmeden 5-10 dakika önce evde oturtup onunla oyuncaklarıyla birlikte oynayabilirsiniz. Ev ortamında araç koltuğuna oturan bebek araca daha kolay adapte olabiliyor. Bebeğin keyfi yerindeyken, oyunundan sıkılmadan önce araca taşımayı unutmayın. Eğer bebek istemiyorsa hemen karşı koymayın. Onun dikkatini dağıtacak şeyler bulun. Mesela şarkı söylemek, oyuncaklarını vermek gibi. Ona araç koltuğunun eğlenceli, güvenli ve hatta oturulması zorunlu bir yer olduğunu öğretmelisiniz.

Yanınıza çocuk için yiyecek içecek alın. Çocuğun sevdiği şeylerin ihtiyaç anında yanınızda bulunması çocuğu rahatlatacaktır.

Çocukla ilgili malzemelerin yanınızda olması lazım. Çocuk bezi, altını değiştirme örtüsü vs. Bunlara ilaveten plastik bir örtü aracın koltuğunun kirlenmesini önleyecektir.

Yanınızda acil yardım malzemeleri bulundurun. Acil bir anda zor durumda kalmaktan kurtulursunuz.

Uzun seyahat planlıyorsanız mümkünse gece veya sabah çok erken saatte yapın. Çocukların uyku dönemlerinin avantajından böylece istifade etmiş olursunuz.

Buna benzer stratejileri evde geliştirebilirsiniz. Daha sonra bebeği araca taşıdığınızda bebeğin yanında oturarak onunla olan oyununuzu devam ettirin.

Nihayetinde çocuk sizin yaşantınıza uymayı öğrenecek. Yaş ilerledikçe öğrenme ve uyum kapasitesi artacaktır.