Ana Sayfa Ara

Pirelli uyarıyor: Macaristan Grand Prix'si Pilotlar için yorucu olacak


25 Temmuz 2018, Çarşamba

Formula 1’in dar ve bol virajlara sahip zorlu pistlerinden Hungaroring – Macaristan Grand Prix’sinde bu yıl Almanya’da kullanılan (orta, yumuşak ve ultra yumuşak) lastikler önerilirken iki pist de hem ortak hem de çok farklı özelliklere sahip. Hungaroring, Hockenheim’in Motodrom bölümünde olduğu gibi sürekli dönüş ve sert virajlardan oluşuyor. Hungaroring’de Almanya’dan farklı olarak, oldukça kısa olduğu için lastikler ve pilotlar için hiç dinlenme fırsatı bulunmuyor.

• F1’in Almanya gibi zorluğuyla ünlü Macaristan pisti de lastik önerilerinde bir ‘ara’ içeriyor. Yani, yumuşak ile ultra yumuşak arasındaki “süper yumuşak” burada tavsiye edilmiyor. En sert hamur olarak ise “orta” öneriliyor.
• Ultra yumuşak lastikler, zorlu ve engebeli Hungaroring pisti için ilk defa seçiliyor.
• Diğer araçları geçmenin son derece zor olduğu bilinen Macaristan pistinde sıralamalarda iyi bir pozisyon yakalamak ve strateji uygulamak oldukça önemli. Burada kontrol ve çeviklik, sadece güçten daha önemli konumda.
• Yüksek downforce (aşağı kuvvet) seviyelerine rağmen aerodinamik tutuştan ziyade mekanik öne çıkıyor.
• Geçtiğimiz yılki yarışta kazanan, tek pit stop stratejisi ve süper yumuşak lastikleriyle Sebastian Vettel olmuştu. (Pilotların çoğunun seçimi de bu şekildeydi). Ayrıca, pilotlar piste erken giren güvenlik aracından da etkilenmişti.


Mario Isola: “Başarının anahtarı, diğer lastikler ve ultra yumuşağın farkını anlamak”
Formula 1’in lastik tedarikçisi Pirelli’nin Otomobil Yarışları Başkanı Mario Isola, Macaristan Grand Prix’si ile ilgili şunları söyledi:

“F1’de yılın oldukça zorlu geçen ilk yarısının son yarışı olan Macaristan, geleneksel olarak sezon ortasını simgeliyor. Dolayısıyla, takımlar da yılın ilk yarısını iyi bir konumda tamamlamak istiyorlar. Macaristan yarışının sonuçları, genellikle sıralamalarda belli oluyor. Bu yıl ilk defa kullanılacak ultra yumuşak lastiklerin etkisini ve sürekli çalıştığı sıcak yüzeyde nasıl aşındıklarını görmek epey ilginç olacak. Bunu ve piste getirdiğimiz diğer lastiklerle ultra yumuşağın ilişkisini anlamak, başarılı bir yarış stratejisinin kilidini açan anahtar olacak. Bu yıl üçüncü kez önerdiğimiz hamurlar arasında bir ‘boşluk’ var yani üç lastik arasında eşit performans aralığı olacak ve farklı strateji seçeneklerine olanak sunulacak.”

YENİLİKLER NELER?
• Ultra yumuşak lastikler, Macaristan’a bu yıl ilk kez geliyor.
• Sezonun ikinci testi Macaristan Grand Prix’sinin ardından Salı ve Çarşamba günleri gerçekleşecek. Toro Rosso her iki gün de Pirelli’nin 2019 lastik geliştirme programı için ikinci bir araç kullanacak. 2017 yılında da bir test gerçekleştirilen Hungaroring’de takımlar pist ve zorluklar hakkında fazlasıyla veriye sahip.
• Ultra yumuşak lastikler, Macaristan Grand Prix’si için en çok seçilen lastik tipi: Örneğin Renault, her pilot için 10 set ultra yumuşak ile en agresif seçimi yaptı.